Interculturele begeleiding

|

Wat doen we?

Opgroeien in twee verschillende culturen is soms best een uitdaging. Onze interculturele begeleiding is er speciaal om jongeren hierbij te ondersteunen en te begeleiden.

Onze begeleiders passen een cultuursensitieve aanpak toe, met oprechte interesse in de culturele achtergrond van de jongeren die zij begeleiden. Ze zijn zich bewust van hun eigen normen en waarden, kunnen deze herkennen en in perspectief plaatsen. Vertrouwd met de uitdagingen van interculturele communicatie begrijpen ze onder andere het belang van familie, omgangsvormen, eer, schaamte, en de subtiliteiten van indirecte en impliciete communicatie.

Door deze aanpak ontstaat een betekenisvolle connectie tussen begeleiders en jongeren, wat leidt tot doeltreffende begeleiding. We streven ernaar bruggen te bouwen tussen de culturele achtergronden van de jongeren, hun specifieke uitdagingen en de geldende culturele normen en waarden, met als doel om ze volledig deel te laten nemen aan de samenleving.

|

Jouw uitdaging

Herken jij jezelf in een van deze uitdagingen?

In dat geval kan een interculturele begeleider je hierbij ondersteunen:

*  Dubbele loyaliteit:
Herken je dat gevoel van steeds moeten balanceren tussen wat je ouders van je verwachten en wat de buitenwereld van je vraagt?

*  Tradities en gewoontes:
Vind je het soms lastig om je eigen tradities te behouden in een andere omgeving?

*  Stigma en stereotypen:
Loop jij tegen vooroordelen aan vanwege je culturele achtergrond? Vind je het lastig om hiermee om te gaan?

*  Cultuurclash op school:
Voel je soms dat er een botsing is tussen de cultuur die je thuis hebt meegekregen en de cultuur die je op school ervaart?

*  Communicatie met organisaties:
Heb je moeite om jezelf duidelijk te maken bij instanties of organisaties? Of loop je vast in het begrijpen van formulieren en procedures?

|

Onze aanpak

Bij Cura Perspectief hebben we niet alleen oog voor culturele, religieuze en maatschappelijke verschillen. Onze ondersteuning is gericht op het overbruggen van deze verschillen, het zichtbaar maken van gelijkenissen en het plaatsen van bestaande verschillen in perspectief. We maken gebruik van diverse benaderingen, waaronder de Drie Stappen Methode (DSM) van Pinto en de Beschermjassen-methode, om deze doelen te bereiken. Hiermee krijgen we beter inzicht in hoe jongeren met een niet-westerse of multiculturele achtergrond zich voelen en hoe we hen het best kunnen ondersteunen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

Daarnaast bieden we psycho-educatie aan, waarin we jongeren informeren over het Nederlandse systeem, de normen, waarden en gebruiken in Nederland, en andere relevante aspecten van de Nederlandse samenleving. Dit helpt hen beter te navigeren in de Nederlandse maatschappij en hun begrip van de bredere context waarin ze leven te vergroten.

 

| Ook voor Asielzoekers

Interculturele begeleiding helpt asielzoekers in onzekere tijden, zoals tijdens hun asielprocedure. Deze onzekerheden kunnen het dagelijks functioneren belemmeren. Bij Cura Perspectief bieden we psychosociale ondersteuning en maken we hen maatschappelijk wegwijs. We willen de veerkracht van asielzoekers herstellen en versterken, terwijl we hen ondersteunen bij het navigeren door de samenleving en hun uitdagende integratieproces.

Onze interculturele begeleiders zijn bekend met de asielketen en asielprocedures en zijn deskundig in de begeleiding van zowel volwassenen (18+) als alleenstaande minderjarige vreemdeling (AMV).

Onze organisatie is aangesloten bij RMA Healthcare, waardoor onze interculturele begeleiding voor asielzoekers wordt vergoed.

"De cultuur van een land woont in het hart en in de ziel van de mensen"

 

Mahatma   Gandhi. 

Neem contact met ons op!

Heb je een vraag, wil je meer informatie, of ben je geïnteresseerd in een van onze diensten? Neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bereiken via telefoon, e-mail, of het onderstaande contactformulier. We zo snel mogelijk contact met je op.